Оскарження тендеру: головні причини

Результати проведеного тендеру, відповідно до українського законодавства, можна оскаржити, звернувшись до Антимонопольного комітету України. Оскарження тендеру носить повний або частковий характер, якщо порушені права чи інтереси сторін торгів.

Основні групи причин

  • Предмет закупівлі.

Спірний момент наступає, якщо товари чи послуги об’єднуються в один лот, а також не має виділення ексклюзивних позицій. Порушення полягає у тому, що відсутня конкуренція, яка не дає право обирати по схемі «одне найменування – один лот».

  • Неправильне виділення критеріїв, документів та інформації, які дають підстави учаснику приймати участь у тендері.

Ця причина містить велику кількість порушень – від надання оригіналів та копій документів до переліку лотів, договорів, устаткування, методів підтвердження підстав приймати конкретному суб’єкту участь у торгах.

  • Технічні підстави.

Це не відповідність характеристик лоту закупівлі, немає еквіваленту та неможливість його запропонувати, відмова у співпраці з субпідрядниками тощо.

  • Забезпечення тендерної пропозиції.

Причиною звернення до АМКУ стає неправильне оформлення документів, порушення термінів та умов їх подання, невиконання вимог органів оскарження.

  • Неправильний проект договору про закупівлі.

В угоді з’являються додаткові умови, які не передбачені законодавством.

  • Не виконання загальних критеріїв.
  • Припущення формальних помилок.

Зазвичай несуттєві помилки, зокрема, технічні помилки та описки, не впливають на сутність пропозиції. Якщо через це учасника не допустили до участі у торгах, то він може оскаржити це, звернувшись до відповідного органу.

Зміни 2020 року

У квітні минулого року відбулися певні зміни у законодавстві, яке стосується тендерів та процесу їх проведення. Здебільшого, відбулося коригування процедурних питань оскарження. Наприклад, внесення оплати не через електронну платформу, а іншим способом; випадки багатолотових пропозицій; формування реєстраційної картки, яку після створення не можна відкликати.

Комментарии запрещены.

Принимаете участие в семинарах?

Результаты
Бизнес-тренинги